ArjoHuntleigh Vascular Therapy and Prevention Education Nurse with Patient Flowtron ACS800

Intermitterende Pneumatisk Kompression (IPC) er en sikker og effektiv metode til forebyggelse af VTE (venøs tromboemboli).

Metoden kan anvendes alene eller i kombination med andre profylaksemetoder. Derudover udgør IPC en ideel løsning for de 19 % af hospitalspatienter, der har høj risiko for blødning, og for hvem antikoagulerende behandling kan være kontraindiceret (1).

IPC anvendes ved hjælp af læglange, lårlange eller foddækkende tekstiler. De cirkulære tekstiler er kun til brug på én plejemodtager, og de oppumpes periodisk af en pneumatisk pumpe, hvilket medfører et skånsomt, intermitterende tryk på ekstremiteten.

I modsætning til farmakologiske metoder reducerer IPC to af de risikofaktorer, der forbindes med udvikling af VTE (venøs tromboemboli): venøs stase og hyperkoagulation.

 IPC fremmer ikke kun blodgennemstrømning i ekstremiteten, men resulterer også i en målbar antitrombotisk og fibrinolytisk effekt (2). Disse fysiske og biokemiske reaktioner ligner de, der observeres under kompression af blodkarrene i lægmusklerne og i plantar plexus (foden) under aktiviteter som f.eks. gang; det er specielt nyttig i behandlingen af plejemodtagere, hvor tidlig mobilisering ikke er muligt.

Handlingsmåden og understøttende evidens drøftes i detaljer i ArjoHuntleighs kliniske evidensdokument om DVT (dyb venetromboli)

1 Cohen AT, Tapson VF, Bergman J-F et al. Venous thromboembolism and prophylaxis in the acute hospital setting (ENDORSE study): a multinational cross-sectional study. Lancet. 2008; 371: 387-394.
2 Chen A, Frangos S, Kilaru S et al. Intermittent pneumatic compression devices – physiological mechanisms of action. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 2001; 21: 383-392.

Har du brug for hjælp?

Kontakt venligst dit lokale kontor. .